KITA BERLARI DEMI KEAMANAN!

Larian Keamanan (Run for Peace) adalah acara dwi-tahunan yang bersifat bukan kompetitif anjuran Soka Gakkai Malaysia (SGM). Larian Keamanan pertama berlangsung pada tahun 2005, dan sejak itu, acara tersebut telah dianjurkan sebanyak lapan kali dengan jayanya. Larian yang terbaru pada tahun 2019 melibatkan 115,000 orang peserta di 28 lokasi di seluruh Malaysia.

Larian Keamanan diilhamkan dari falsafah dan cita-cita Presiden Soka Gakkai Internasional, Encik Daisaku Ikeda, yang telah mengemukakan cadangan keamanan tahunan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 1983. Pada tahun 1957, mentornya, Encik Josei Toda, menyeru kaum belia untuk berusaha memansuhkan senjata nuklear dari dunia. Peristiwa ini menandai permulaan gerakan keamanan SGI.

Selaras dengan visi ini, Larian Keamanan memberi tumpuan kepada mempromosikan budaya keamanan di Malaysia, dengan penekanan khusus pada isu penghapusan senjata nuklear. Soka Gakkai Malaysia (SGM) bekerjasama dengan individu dan organisasi yang sependirian serta menganjurkan pelbagai aktiviti seperti pameran keamanan, ceramah, dan program-program lain untuk menyebarluaskan kesedaran mengenai penghapusan senjata nuklear. Semasa RFP 2019, beberapa ahli Parlimen Malaysia juga telah menandatangani Ikrar Parlimen ICAN untuk TPNW. Kemudian, pada 30 September 2020, Malaysia menandatangani Triti Larangan Senjata Nuklear (TPNW), dan perjanjian tersebut berkuatkuasa pada bulan Januari 2021.

SGM telah bekerjasama dengan pelbagai organisasi termasuk agensi kerajaan, NGO, dan institusi pendidikan seperti Kementerian Belia dan Sukan, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, Kerajaan Negeri, Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia, dan banyak lagi dalam menganjurkan acara Larian Keamanan.

Apakah yang menjadikan Larian Keamanan unik?

Larian Keamanan adalah aktiviti bertemakan keamanan yang terbesar di negara ini. Ia memberikan platform unik kepada rakyat Malaysia dari pelbagai latar belakang budaya dan agama untuk bersama-sama, membina persahabatan, dan bersepakat demi keamanan. Slogan Larian Keamanan ialah “Keamanan bermula dengan saya!”, yang menekankan bahawa perubahan positif bermula dengan setiap individu. Mesej ini memberi kuasa kepada peserta dan mengingatkan mereka bahawa tindakan mereka dapat menyumbang kepada penciptaan harmoni dan keamanan dalam komuniti, masyarakat, negara dan dunia secara keseluruhannya.

Keamanan bermula dengan saya!
Bertindak SEKARANG demi SDGs!

DAFTAR SEKARANG

Fokus Larian Keamanan 2023

Sementara kita terus berjuang untuk dunia tanpa senjata nuklear, Larian Keamanan tahun ini akan melihat peralihan ke arah penggunaan tema yang lebih luas iaitu keamanan bersama kelestarian bumi dengan menggunakan Matlamat Pembangunan Mampan (Sustainable Development Goal - SDGs) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai fokus. Semangat Larian Keamanan dirangkumkan dalam SDGs yang menyediakan "pelan bersama untuk keamanan dan kemakmuran bagi manusia dan bumi pada masa kini hingga ke masa depan". Sejak Larian Keamanan dilancarkan, slogan "Keamanan bermula dengan saya!!" telah digunakan untuk setiap edisi Larian Keamanan. Bagi tahun ini, slogan tambahan diperkenalkan - "Bertindak SEKARANG demi SDGs!"

Apakah itu SDGs?

Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs) terdiri daripada 17 matlamat global yang saling berkaitan dan bertujuan untuk mencipta pelan bersama bagi keamanan dan kemakmuran bagi manusia dan bumi pada masa kini dan pada masa depan. Matlamat ini telah diluluskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada bulan September 2015, di mana ia mewakili seruan universal untuk bertindak bagi melindungi bumi, mengakhiri kemiskinan, dan memastikan keamanan dan kemakmuran bagi semua orang menjelang 2030.

Mencapai SDG melalui Larian Keamanan

Sudah tiba masanya untuk kita semua mengambil tindakan dan melindungi bumi kita untuk generasi yang akan datang. Dari mengurangkan pembaziran hingga menyokong acara tempatan yang mesra alam, setiap langkah kecil yang kita ambil dapat mendatangkan perubahan yang besar. Mulai tahun ini, Larian Keamanan akan diteruskan dengan hala tuju yang lebih mampan. Usaha kita termasuk menggabungkan amalan mesra alam dan melaksanakan polisi pengurangan pembaziran.

T-shirt baru Larian Keamanan

Pandangan dari depan

Pandangan dari belakang

Bahan mesra alam dan kitar semula

Benang T-shirt mematuhi Piawaian Kitar Semula Global (GRS).
Percetakan T-shirt adalah mesra alam dan menggunakan ink yang tidak bertoksik. Ia tidak mengandungi formalin.

Bersedia , Bermula , Bertindak!

Mari mencipta masa depan yang lebih cerah dan lebih mampan bersama-sama!

Ikuti Kami

Penganjur

Soka Gakkai Malaysia

Soka Gakkai Malaysia (SGM) adalah sebuah organisasi yang menggalakkan keamanan dalam masyarakat melalui pertukaran budaya dan pendidikan humanistik, berdasarkan falsafah kehidupan Nichiren Buddhism. Soka bermaksud penciptaan nilai (value creation). Sebagai penganut agama Buddha yang terlibat dalam masyarakat, kami percaya bahawa semua manusia, tidak kira jantina, etnik atau kedudukan sosial, mempunyai kuasa untuk mengatasi cabaran hidup dan membangunkan kehidupan yang bernilai.

Copyright © 2023 All rights reserved | Persatuan Soka Gakkai Malaysia (SGM) | System version3.0 powered by Ricodes